Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Το πέταγμα του γερακιού

Το Γεράκι (καθαρεύουσα: ο Ιέραξ, του ιέρακος), είναι αρπαχτικό ημερόβιο πουλί της οικογένειας των ιερακιδών. Με την γενική ονομασία Γεράκι εννοείται οποιοδήποτε από τα είδη του αρπακτικού ημερόβιου πτηνού του γένους Falco. Η λέξη προέρχεται από τη Λατινική falco, σχετική με την επίσης Λατινική falx («δρεπάνι»), εξαιτίας του σχήματος των φτερών αυτού του πτηνού.
Τα ενήλικα γεράκια διαθέτουν λεπτά δρεπανοειδή φτερά, που τα βοηθούν να πετούν με υψηλή ταχύτητα και να αλλάζουν γοργά ταχύτητα. Τα νεότερα γεράκια, στα πρώτα χρόνια της πτήσης τους, έχουν μακρύτερο φτέρωμα, για να εξυπηρετούνται γενικότερες ανάγκες πτήσης ενός αρπακτικού. Με αυτόν τον εξοπλισμό μαθαίνουν τις βασικές δεξιότητες της πτήσης για να γίνουν αποτελεσματικοί και εξαίρετοι κυνηγοί στη φάση της ενηλικίωσης

Με το λατινικό του όνομα φέρεται ιδιαίτερος τύπος μαχητικών αεροσκαφών (falcon), καθώς και πολλά πολεμικά πλοία διαφόρων χωρών μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας. Με την ονομασία "γερακονήσι" αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα η βραχονησίδα Φαλκονέρα. Επίσης το όνομα Falcon είναι ένα από τα προσφιλή ονόματα και ναυπηγικός τύπος ταχυπλόων θαλαμηγών.

Πώς όμως περνά ένα πουλί μέσα από τα κλαδιά των δέντρων; Πώς προσαρμόζει το πέταγμά του στις διαφορετικές συνθήκες που αντιμετωπίζει καθώς μετακινείται; Το BBC κατέγραψε σε συνθήκες in vitro το πέταγμα ενός γερακιού, της Ellie, χαρίζοντάς μας απίστευτα στιγμιότυπα.
Για να καταλήξει στο θήραμά της η Ellie καλείται να περάσει μέσα από μία τρύπα στον τοίχο, οι διαστάσεις της οποίας μεταβάλλονται. Το πέταγμα της Ellie μαγνητοσκοπείται και η slow motion προβολή αποκαλύπτει όλη τη δυναμική του σώματος του γερακιού, την ευπλαστότητά του και τη λειτουργία των φτερών.
Δείτε το πολύ καλό βίντεο του BBC:


          http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε