Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου μπορούν να διαβαστούν

Πάπυρος της Οξυρύγχου. Πηγή: Βικιπαίδεια


Τα 400.000 κομμάτια παπύρων γραμμένα από τους προγόνους μας που έχουν βρεθεί σε ανασκαφές από το 1896 ως το 1934  με μια καινούργια μέθοδο μπορούν να διαβαστούν . H έγκυρη βρετανική εφημερίδα Independent σε ένα άρθρο της έγραψε...
Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων .
Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων. Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Παν/μίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος.
Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται καθαρά ορατή κάτω από υπέρυθρο φώς, με τεχνικές ανάλογες με την επισκόπηση από δορυφόρουςΤα κείμενα της Οξφόρδης αποτελούν μέρος ενός μεγάλου αριθμού παπύρων που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε έναν αρχαίο σκουπιδότοπο της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης του Οξυρύγχου.


Πάπυρος της Οξυρρύγχου με το πιο παλιό διάγραμμα από τα Στοιχεία (Βιβλίο ΙΙ) του Ευκλείδη (Αριθμός Παπύρου Ι.29, University of Pennsylvania Museum of Archaelogy and Anthropology - Museum cataloque E2748)


«Εάν ευθεία γραμμή τμηθή εις ίσα και άνισα, το
υπό των ανίσων της όλης τμημάτων περιεχόμενον
ορθογώνιον μετά του από της μεταξύ των τομών
τετραγώνου ίσον εστί τω από της ημισείας τεραγώνου».








Η Οξύρρυγχος ήταν μια πόλη της Αιγύπτου που γνώρισε ακμή κατά την ελληνιστική περίοδο ως το 350-400 π.Χ. Για περισσότερο από χίλια χρόνια οι κάτοικοί της αποθήκευαν τα σκουπίδια σε χωματερές έξω από την πόλη, οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου θάφτηκαν κάτω από την άμμο. Ο σκουπιδότοπος αυτός έκρυβε ένα θησαυρό ασύγκριτης αξίας που έφεραν στο φως το 1896 οι Άγγλοι B. Grenfell και A. Hunt. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν ως το 1934. Χιλιάδες σπαράγματα αρχαίων παπύρων διασώθηκαν λόγω των συνθηκών, ιδιαίτερα της μεγάλης ξηρασίας.
Ένα μέρος των παπύρων σώθηκε εξαιτίας της ταφικής συνήθειας να δημιουργούν για τις μούμιες περιβλήματα που κατασκεύαζαν από στρώματα παπύρου κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο, κάτι παρόμοιο περίπου με το σημερινό πεπιεσμένο χαρτί, και πιθανόν για το σκοπό αυτόν αγόραζαν μεγάλες ποσότητες άχρηστων παπύρων. Πολλοί από αυτούς τους παπύρους προέρχονταν από κατεστραμμένα χειρόγραφα, που δεν τα χρησιμοποιούσαν πια οι κάτοχοί τους. Τα κείμενα πάντως που βρίσκονται συχνότερα ανάμεσα στους παπύρους είναι αυτά που χρησιμοποιούσαν ως σχολικά αναγνώσματα και έτσι, σώθηκαν εκατοντάδες πάπυροι με τα ποιήματα του Ομήρου. Ανάμεσα σε αυτά, αποσπάσματα κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γνωστά και άγνωστα, καθώς και της πρώιμης χριστιανικής γραμματείας. Εκατοντάδες πάπυροι με ποιήματα του Ομήρου, έργα λυρικών ποιητών, όπως του ΒακχυλίδηΗρώνδαΚαλλιμάχου και της Σαπφώς, γνωστά και άγνωστα έργα του ΣοφοκλήΕυριπίδηΑρχίλοχου και Ησιόδου, αποσπάσματα Ευαγγελίων γνωστών και απόκρυφων που είχαν χαθεί επειδή η εκκλησία ήταν της γνώμης ότι περιείχαν αιρετικές διδασκαλίες.  Υπάρχουν περίπου 400.000 κομμάτια παπύρων φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην Βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης και αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο κλασικών ελληνικών χειρόγραφων του κόσμου.
                                                                    Πηγές: http://el.wikipedia.org
                                                                                http://planet-greece.blogspot.com
                                                                                http://nikiana.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε