Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Η συγκινητική ιστορία του μοναδικού κατοίκου της Φουκοσίμα

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε το προφίλ που δημιουργήθηκε στο facebook προς τιμή του Naoto Matsumura με πάρα πολλές φωτογραφίες: https://www.facebook.com
Πηγή: http://perierga.gr
Κυριακή 26 Αυγούστου 2012
Οι πάπυροι της Οξυρρύγχου μπορούν να διαβαστούν
![]() |
Πάπυρος της Οξυρύγχου. Πηγή: Βικιπαίδεια |
Eureka! Εκπληκτική ανακάλυψη αποκαλύπτει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων .
Χιλιάδες χειρόγραφα που έως τώρα δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε και που περιέχουν σπουδαία κείμενα της κλασικής φιλολογίας τώρα μπορούν να διαβαστούν για πρώτη φορά με μια τεχνολογία που πιστεύεται ότι θα ξεκλειδώσει τα μυστικά των αρχαίων Ελλήνων. Μεταξύ των άλλων θησαυρών που έχουν ήδη ανακαλυφθεί από μια ομάδα επιστημόνων του Παν/μίου της Οξφόρδης υπάρχουν και άγνωστα έως τώρα έργα κλασικών γιγάντων όπως ο Σοφοκλής, ο Ευριπίδης και ο Ησίοδος.
Αόρατη με το κοινό φώς, η ξεβαμμένη μελάνη γίνεται καθαρά ορατή κάτω από υπέρυθρο φώς, με τεχνικές ανάλογες με την επισκόπηση από δορυφόρους. Τα κείμενα της Οξφόρδης αποτελούν μέρος ενός μεγάλου αριθμού παπύρων που βρέθηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα σε έναν αρχαίο σκουπιδότοπο της ελληνο-αιγυπτιακής πόλης του Οξυρύγχου.
Ένα μέρος των παπύρων σώθηκε εξαιτίας της ταφικής συνήθειας να δημιουργούν για τις μούμιες περιβλήματα που κατασκεύαζαν από στρώματα παπύρου κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο, κάτι παρόμοιο περίπου με το σημερινό πεπιεσμένο χαρτί, και πιθανόν για το σκοπό αυτόν αγόραζαν μεγάλες ποσότητες άχρηστων παπύρων. Πολλοί από αυτούς τους παπύρους προέρχονταν από κατεστραμμένα χειρόγραφα, που δεν τα χρησιμοποιούσαν πια οι κάτοχοί τους. Τα κείμενα πάντως που βρίσκονται συχνότερα ανάμεσα στους παπύρους είναι αυτά που χρησιμοποιούσαν ως σχολικά αναγνώσματα και έτσι, σώθηκαν εκατοντάδες πάπυροι με τα ποιήματα του Ομήρου. Ανάμεσα σε αυτά, αποσπάσματα κειμένων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γνωστά και άγνωστα, καθώς και της πρώιμης χριστιανικής γραμματείας. Εκατοντάδες πάπυροι με ποιήματα του Ομήρου, έργα λυρικών ποιητών, όπως του Βακχυλίδη, Ηρώνδα, Καλλιμάχου και της Σαπφώς, γνωστά και άγνωστα έργα του Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχίλοχου και Ησιόδου, αποσπάσματα Ευαγγελίων γνωστών και απόκρυφων που είχαν χαθεί επειδή η εκκλησία ήταν της γνώμης ότι περιείχαν αιρετικές διδασκαλίες. Υπάρχουν περίπου 400.000 κομμάτια παπύρων φυλαγμένα σε 800 κιβώτια στην Βιβλιοθήκη Sackler της Οξφόρδης και αποτελούν το μεγαλύτερο όγκο κλασικών ελληνικών χειρόγραφων του κόσμου.
Πηγές: http://el.wikipedia.org
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012
Συμφωνία του ελληνικού δημοσίου με τη SIEMENS
Αυτές οι συμφωνίες μάς πάνε μπροστά ή πίσω; Η απάντηση και τα σχόλια είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός
Περισσότερες πληροφορίες εδώ: http://www.nooz.gr
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012
Τηλεόραση LG 84LM9600 / 4K (Ultra High Definition - UHD)
Τελικά ήρθε η τιμή της τεράστιας αυτής ...τηλεόρασης. Η οθόνη αυτή πρέπει να πούμε ότι έχει ανάλυση 4K (3840x2160 γραμμές) και είναι τετραπλάσια από την ανάλυση της καλύτερης σημερινής για τηλεοράσεις Full HD 1080p (1920x1080 γραμμές)
Το μοντέλο των 84 ιντσών, 4K ανάλυσης (3840x2160), 3D υποστήριξης και ψευδο-3D ήχου (με 2.2 κανάλια), διατίθεται για προ-παραγγελία στην τιμή των μόλις (!) 25 εκατομμυρίων Won ή αλλιώς περί τα 17.600 ευρώ. Όπως είναι εμφανές, η τηλεόραση με την ονομασία 84LM9600 της LG απευθύνεται σε τελείως διαφορετικά πορτοφόλια από αυτά τα οποία «κυκλοφορούν» στις τσέπες των πολιτών πλέον.
Περισσότερα εδώ: http://www.zougla.gr
Σάββατο 18 Αυγούστου 2012
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να διαγραφούν οι διαγραμμένες φωτογραφίες από το Facebook;
Όταν κάνουμε δεξί κλικ σε μια φωτογραφία που είναι αναρτημένη στο Διαδίκτυο, μία από τις επιλογές που έχουμε είναι να πάρουμε το URL, δηλαδή τη διεύθυνσή της στο Ίντερνετ. Αν αυτή τη διεύθυνση την επικολλήσουμε στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή μας (Chrome, Firefox, IE...) θα οδηγηθούμε στη φωτογραφία αυτή. Παράδειγμα η διεύθυνση της φωτογραφίας του fb που βρίσκεται στην κορυφή της παρούσας ανάρτησης είναι αυτή: https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcS-zHQW_4LBU6uBQ6DUjcSVnqb_IDwd5tx9R_tDa_pNmw7bId3I. Αν κάποιος αντιγράψει αυτό το URL, τη διεύθυνση δηλαδή, και την επικολλήσει στη γραμμή διευθύνσεων του φυλλομετρητή του, θα οδηγηθεί στη συγκεκριμένη αυτή φωτογραφία.
Αν ένας χρήστης διαγράψει από το προφίλ του στο Facebook μια φωτογραφία, αυτή θα συνεχίσει να ...υπάρχει στο Διαδίκτυο για κάποιο διάστημα, αφού το URL της φωτογραφίας δεν διαγράφεται αυτόματα από την υπηρεσία αυτή της κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα μέχρι πριν λίγους μήνες χρειάζονταν ακόμα και τρία χρόνια! για να διαγραφούν τα URL των διαγραμμένων φωτογραφιών. Μόλις το Φεβρουάριο ανακοίνωσε η εταιρεία, αφού δικαιολογήθηκε, ότι τα URL θα διαγράφονται το πολύ σε 30 ημέρες. Πρέπει να πούμε βέβαια ότι σε σχετικό πείραμα που έγινε οι διαγραμμένες φωτογραφίες αφαιρέθηκαν μόλις σε δύο ημέρες!
Αξίζει να ειπωθεί ότι από το Twitter και το Flickr διαγράφονταν άμεσα οι φωτογραφίες εδώ και χρόνια, ενώ και στο Instagram, που αγοράστηκε από το Facebook, οι φωτογραφίες διαγράφονται άμεσα.
Δες περισσότερα: http://arstechnica.com
Σάββατο 11 Αυγούστου 2012
Ανοίγει ο κόμβος της Εγλυκάδας στην Περιμετρική της Πάτρας
Περισσότερα εδώ: http://www.thebest.gr
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Στατιστικά για τους φυλλομετρητές: 1ος ο Chrome
Δεν είχα τελικά άδικο για το ...κόλλημα που είχα από το φθινόπωρο του 2008 με τον Chrome. Γρηγορότερος από τον ΙΕ, ίδια ταχύτητα αν όχι λίγο μεγαλύτερη από τον Firefox, ασφαλέστερος και από τους δύο, σύμφωνα με διάφορες μετρήσεις, πιο λιτός...
Δες αυτήν τη μέτρηση: http://www.w3schools.com
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Cloud computing
Αν και η βασική ιδέα του cloud computing χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, εντούτοις τα τελευταία μόλις χρόνια έχουν γίνει γνωστές οι υπηρεσίες που παρέχει. Πάρα πολλοί πλέον χρήστες αποθηκεύουν τα αρχεία τους στο Διαδίκτυο, στο ...νέφος.
Εργαλεία όπως το Dropbox, το Box, το Google Drive τώρα τελευταία, αλλά και πολλά άλλα παρέχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης αρχείων, αλλά και συγχρονισμού των φακέλων, ώστε να έχουμε πρόσβαση κάθε στιγμή στα αρχεία που έχουμε συγχρονίσει από οποιοδήποτε υπολογιστή του κόσμου, αρκεί να υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ και να συνδεθούμε με τον λογαριασμό μας. Έτσι δεν είναι ανάγκη να μεταφέρουμε τα ηλεκτρονικά αρχεία μας σε εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης, αφού είναι πάντα ...εκεί, στο cloud.
Όμως υπάρχει και η άλλη άποψη που μιλάει για τον κίνδυνο να μην έχουμε αποθηκευμένα τα αρχεία σε "δικό μας" μέσο, με την πιθανότητα να αποκτήσουν πρόσβαση και άλλοι άνθρωποι , αφού ό,τι "δικό μας" υπάρχει στο Διαδίκτυο, στην πραγματικότητα "δεν μας ανήκει"
Δες περισσότερα εδώ: http://www.secnews.gr
Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012
Αυτή τη γέφυρα στην Ελβετία δύσκολα τη διασχίζεις
Στις Ελβετικές Άλπεις ένας παγετώνας που έλιωσε, ο παγετώνας Trift, έγινε η αιτία να κατασκευαστεί η μεγαλύτερη και ψηλότερη γέφυρα πεζών στις Άλπεις. Η γέφυρα που κατασκευάστηκε πριν λίγα χρόνια έχει μήκος 170 μέτρα και βρίσκεται 100 μέτρα ψηλότερα από το έδαφος. Χρειάζεται τουλάχιστον θάρρος να την διασχίσει κανείς. Στο video που ακολουθεί καταλαβαίνουμε γιατί είναι δύσκολο να την περπατήσει κάποιος.
Περισσότερα στο link: http://tinyurl.com/bv785cv
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)