Η ωρα στον κοσμο

Αναζήτηση

Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2013

Bitcasa: Χώρος - περισσότερος χώρος...

Η τελευταία υπηρεσία αποθήκευσης και συγχρονισμού δεδομένων λέγεται Bitcasa και μας κάνει μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε: Δεν είναι τόσο τα 10GB δωρεάν αποθηκευτικού χώρου, που έτσι κι αλλιώς είναι περισσότερα τόσο από του Dropbox όσο και από του SkyDrive, αλλά κυρίως το γεγονός ότι στο επί πληρωμή πακέτο του μας δίνει απεριόριστο χώρο με μόλις 10 δολάρια το μήνα.
Το Bitcasa αυτοχαρακτηρίζεται ως «ένας μαγικός εξωτερικός δίσκος που ποτέ δεν ξεμένει από χώρο. Όλα όσα τοποθετούμε στο Bitcasa παύουν να καταλαμβάνουν χώρο στον υπολογιστή μας». Πράγματι, η λογική του ξεφεύγει από την «υβριδική» λύση του Dropbox, του SkyDrive και των υπολοίπων εφαρμογών του χώρου και μοιάζει να αγκαλιάζει το cloud περισσότερο από κάθε άλλη.
Αυτό, με λίγα λόγια, σημαίνει πως ο χώρος του Bitcasa δεν βρίσκεται στον υπολογιστή μας αλλά στο «σύννεφο», το οποίο πλέον γίνεται το ίδιο ο σκληρός μας δίσκος. Ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή μας, τώρα, αναλαμβάνει να παίξει τον ρόλο της cache, της κρυφής μνήμης, δηλαδή, που εξασφαλίζει την ομαλή και γρήγορη ανάκτηση των δεδομένων ακόμη και όταν δεν υπάρχει σύνδεση στο διαδίκτυο.

Για όσους, πάντως, προτιμούν την ασφάλεια του «παραδοσιακού» συγχρονισμού, η εφαρμογή διαθέτει τη λειτουργία “mirroring”, που δημιουργεί, ουσιαστικά, αντίγραφα των φακέλων που θα επιλέξουμε.

Το μεγάλο και εύλογο ερώτημα, όμως, είναι το πώς είναι δυνατό να υπόσχεται απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο με μια τιμή που μόνο υπερβολική δεν τη λες. Παραδόξως, αυτό φαίνεται πως είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης, τουλάχιστον σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Tony Gauda. Πιο συγκεκριμένα, ο Gauda εξηγεί πως το 60% των δεδομένων μας είναι διπλό περιεχόμενο: εάν, για παράδειγμα, έχετε ένα αρχείο MP3, το πιθανότερο είναι πως κάποιος άλλος χρήστης θα έχει κι αυτός το ίδιο ακριβώς αρχείο στον υπολογιστή του. Πρακτικά, δηλαδή, κάθε χρήστης τείνει να διαθέτει συνολικά γύρω στα μόλις 25GB απόλυτα προσωπικών δεδομένων.

Η τεχνική αυτή θυμίζει ως ένα βαθμό μια αντίστοιχη μέθοδο συγχρονισμού που χρησιμοποιούσε παλιότερα το Dropbox για να ανεβάζει ταχύτατα μεγάλα αρχεία που βρισκόταν ήδη στο cloud όντας ανεβασμένα από κάποιον άλλο χρήστη.

Στην περίπτωση του Bitcasa, που έχει κατοχυρωμένες γύρω στις 20 πατέντες, χρησιμοποιούνται μια σειρά από ειδικοί αλγόριθμοι, τεχνικές συμπίεσης και κρυπτογράφησης που επιτρέπουν στην εφαρμογή να διαχειριστεί με έξυπνο τρόπο τον όγκο των δεδομένων των χρηστών.

Φυσικά, το ακόμη πιο εύλογο ερώτημα που προκύπτει από τα παραπάνω δεν είναι άλλο από το θέμα της ασφάλειας αλλά και της προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων. Σύμφωνα με το άρθρο του TechCrunch, το Bitcasa δεν «διαβάζει» αρχεία αλλά bits και bytes. Αυτό σημαίνει πως όταν στέλνουμε ένα έγγραφο, η εφαρμογή δεν γνωρίζει το περιεχόμενό του – ούτε καν τον τίτλο του αρχείου ή τον ιδιοκτήτη του.

Το Bitcasa, που βρισκόταν εδώ και μερικούς μήνες σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας, πλέον είναι διαθέσιμο σε όλους και μπορούμε απλά να επισκεφθούμε το bitcasa.com και να το κατεβάσουμε. Προς το παρόν η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλες σχεδόν τις δημοφιλείς πλατφόρμες και συγκεκριμένα για Windows, OS X, iOS και Android (δυστυχώς, για την ώρα, απουσιάζει το Linux). Επίσης, διαθέτει επέκταση για τον Chrome ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απευθείας μέσω web.

Φυσικά, ως νέα υπηρεσία, το Bitcasa μένει να κριθεί στην πράξη – ειδικά όταν όλα αυτά τα χρόνια έχουμε διαβάσει πολλές φορές για επίδοξους «φονιάδες του Dropbox» που, τελικά, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες που δημιούργησαν.

Το Bitcasa, όμως, είναι τόσο φιλόδοξο εγχείρημα που ακόμη κι αν εκπληρώσει έστω και ένα μέρος από όσα υπόσχεται, δεν αποκλείεται να αποτελέσει παίκτη που θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού στην κατηγορία των cloud εφαρμογών.

Στο παρακάτω link το βίντεο δείχνει πώς λειτουργεί το  bitcasa

Πηγή: http://www.freeweird.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε